ליחה: מהי, ואיך מטפלים בה?

מאת: מכון אברהמסון

ליחה היא חומר סמיך ודביק שיכול להצטבר בגרון ובחזה, לגרום לאי נוחות ולהפריע לנו לנשום בחופשיות. לעתים קרובות היא מלווה בתסמינים כמו שיעול וגודש. לפיכך, הבנת משמעותה של הליחה, הגורמים לה והדרכים להתמודד איתה ביעילות חיונית לשמירה על רווחתנו.

כמה זמן ליחה נמשכת?

משך הליחה תלוי במגוון גורמים, כמו מצב הבריאות שלכם ועד כמה אתם מטפלים בתסמינים. ברוב המקרים ליחה הנגרמת על ידי זיהום כמו הצטננות או שפעת תימשך כמה ימים עד שבוע. עם זאת, אצל אנשים הסובלים מבעיות כרוניות כמו ברונכיטיס או אסטמה משך הזמן יכול להיות ארוך יותר.

איך ניתן לנקות ליחה?

הליחה נובעת לרוב מזיהומים בדרכי הנשימה כמו הצטננות ושפעת, ועלולה להחמיר כתוצאה מגורמים כמו אלרגיות, עישון וחשיפה לזיהום אוויר. זיהוי זרזים אלה ונקיטת צעדים למניעת חשיפה יכולים להועיל בניהול הליחה.

עם זאת, העובדה שיש לכם ליחה בגרון אין פירושה שאתם חולים. ייתכן שהופעתה של הליחה מצביעה על מצבים אחרים, כמו ברונכיטיס כרונית, אסטמה, או שהיא תגובה לחומרים מגרים בסביבה שבה אתם שוהים, כמו עשן סיגריות או אלרגנים. אם אתם מתמודדים עם ליחה מתמשכת או מוגזמת, חשוב להתייעץ עם איש מקצוע, במיוחד אם היא מלווה בתסמינים אחרים או גורמת לאי-נוחות משמעותית.

כדי לפנות ליחה במהירות, מומלץ לשתות הרבה כדי לדלל את הליחה ולהקל על הוצאתה. גם הימנעות מחומרים מגרים כמו עשן וזיהום יכולה להפחית את ייצור הליחה. אם הליחה לא עוזבת אתכם גם אחרי שבועיים – הדבר יכול להיות סימן לבעיה חמורה יותר, ויש לפנות לטיפול רפואי.

האם ניתן להיפטר מליחה באופן טבעי?

כן, יש תרופות טבעיות שיכולות לסייע בניקוי הליחה. צריכת מזונות בעלי תכונות אנטי-דלקתיות כמו ג'ינג'ר, שום ודבש יכולה לעזור להפחית את ייצור הליחה ולהרגיע כאב גרון. בנוסף, שתייה מרובה של מים או תה צמחים יכולה לעזור לדלל את הריר ולהקל על השיעול. גם שאיפת אדים יכולה לעזור לפרק את הליחה מהחזה ולהביא להקלה מיידית.

ליחה מתמשכת בגרון

אם הליחה בגרונכם נמשכת חודשים (מכונה לעתים "ליחה קבועה בגרון") – היא יכולה להיות סימן למצב כרוני, כגון מחלת ריפלוקס גסטרו-וופגיאלי (GERD) או סינוסיטיס. גושי הליחה הקשים הללו עלולים לגרום לאי-נוחות ולקושי בבליעה.

כדי להקל על מצב זה חיוני לטפל בשורש הבעיה. הפסקת עישון או ניהול אלרגיות יכולים להפחית באופן משמעותי את ייצור הליחה. בנוסף, שמירה על לחות בסביבתכם, שימוש במכשיר אדים או שאיפת אדים – כל אלה יכולים לעזור לדלל את הליחה ולהקל על הוצאתה מהגרון.

האם עישון יכול לגרום לליחה?

עישון עלול לגרום לייצור ליחה בכמות מרובה. בזמן העישון אתם שואפים חומרים מזיקים המגרים את רירית הריאות ואת דרכי הנשימה. בתגובה הגוף מייצר יותר ריר כדי לנסות וללכוד את החומרים הללו ולמנוע מהם לגרום נזק. יתר על כן, הכימיקלים בעשן הסיגריות מפריעים ליכולת הטבעית של הגוף לנקות את הריאות ו"לתקן" אותן, מה שעלול לגרום לעודף הליחה להיכלא ולהתקשות, דבר שמוביל לברונכיטיס כרוני – מרכיב של מחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD).

עישון, COPD וליחה

עישון סיגריות תורם ל-85% עד 90% ממקרי ה-COPD. מעשנים כרוניים לאורך שנים רבות נמצאים בסיכון מיוחד. אמנם לא כל מי שמעשן יסבול מ-COPD, אבל עישון מגביר באופן דרמטי את הסיכון ללקות בה. ההערכה היא שכ-20% עד 30% מהמעשנים לטווח ארוך עלולים לפתח COPD.

שאיפת עשן הטבק גורמת לדלקת בריאות, שיכולה להוביל להרס מבנה הריאה ולצמצום תפקודה לאורך זמן. פגיעה זו כוללת את שקיקי האוויר בריאות ואת דרכי הנשימה, מה שעלול לגרום הן לנפחת והן לברונכיטיס כרוני – שני הסוגים העיקריים של COPD.

COPD עלולה לגרום לנכות משמעותית ומהווה את גורם המוות השלישי בעולם. המחלה מאופיינת בתסמינים נשימתיים מתמשכים ובהגבלת זרימת האוויר לריאות עקב הפרעות בדרכי הנשימה, הנגרמות בדרך כלל מחשיפה משמעותית לחלקיקים או לגזים מזיקים כמו עשן סיגריות.

הפסקת עישון והפחתת סיכוני COPD

החדשות הטובות הן שהפסקת עישון בכל שלב יכולה להפחית משמעותית את הסיכון לפתח COPD, להאט את התקדמות המחלה אם היא כבר קיימת ולשפר את תפקוד הריאות לאורך זמן. הפסקת העישון יכולה להיות מאתגרת בגלל האופי הממכר של הניקוטין, אבל זו הדרך היעילה ביותר למנוע נזק נוסף לריאות ולהפחית את ייצור הליחה.

9933*
נתקשר ונסביר איך השיטה תעזור לך 2 שאלות ואנחנו איתך

    גמילה מעישוןגמילה מסוכר ופחמימותאחר