מה אתם יודעים על אריתריטול?
האריתריטול נתפס בקרב רבים כתחליף בריא ודל קלוריות ביחס לסוכר אך האם זה באמת נכון?
האריתריטול הוא סוכר כהלי המשמש להפקת ממתיק חלופי לסוכר. בטבע נוכל למצוא אותו בפטריות ובפירות שונים. הוא מצוי באופן טבעי גם בגופנו. כאשר מפיקים אותו באופן תעשייתי, עושים זאת בעזרת גלוקוז המופק במקור מדגנים ועובר לאחר מכן תהליך ביולוגי לצורך הפקת האריתריטול.
אריתריטול מה זה וכיצד הוא משמש?
מתיקות האריתריטול היא כ- 70% ממתיקות הסוכר הלבן. הערך הקלורי שלו נמוך מאד (כמעט אפסי). ברוב המדינות הוא מסומן כבעל ערך קלורי של 0 קלוריות לגרם. (לעומת 2.4 קלוריות לגר’ בסוכרים רב כהליים אחרים). הוא מותר לשימוש לחולי סוכרת עקב העובדה שאינו משפיע על רמות האינסולין והסוכר בדם. אינו גורם לעששת. אינו עובר מטבוליזם בגוף האדם. הוא בעל תכונות נוגדות חמצון. הוא קל לעיכול משום שהמולקולה שלו קטנה ורובו המכריע נספג בדם עוד במעי הדק ולא מגיע למעי הגס. מסיסותו בנוזלים נמוכה ולכן אינו מתקרמל. עקב כך אינו מתאים להכנת ריבות.
אריתריטול לסוכרתיים – מהו המינון המומלץ?
הצריכה היומית המקסימאלית המומלצת היא עד 70 ג’, כלומר כ- 15 כפיות. לא מומלץ לצרוך בפעם אחת יותר מ- 50 גר’ (כ- 10 כפיות).
תופעות לוואי של אריתריטול – האם אריתריטול מסוכן?
בשימוש מתון על פי ההתוויה המומלצת ואצל אנשים שאינם בעלי רגישות מוגברת לאריתריטול אין תופעות לוואי בצריכתו. במקרים של רגישות גבוהה לאריתריטול או בעת צריכה במינון גבוה מהמינון היומי המומלץ, עלולות להופיע תופעות כגון שלשולים ונפיחות. צריכת אריתריטול גבוהה בנטילה אחת עלולה לגרום לקרקורי בטן, תחושת בחילה ובמקרים נדירים עלולה להיווצר סרפדת אלרגית.
אריתריטול חסרונות: למי לא מומלץ לצרוך אותו?
כאמור, צריכה מוגברת של אריתריטול אינה מומלצת והיא עלולה לגרום לתופעות לוואי שונות. סבירות זו גבוהה יותר בקרב אנשים הסובלים מהתופעות הבאות:
- אנשים שאובחנו כבעלי תסמונת המעי הרגיז.
- אנשים הסובלים ממחלת קרוהן.
- אנשים בעלי קוליטיס כיבית. במקרים של אלרגיה לאריתריטול, צריכתו עלולה לגרום לכוורות (סוג של פריחה עורית), פריחה, נְפִיחוּת ומַחֲנָק.
האם אריתריטול בריא? יתרונות מפתיעים לשיניים ולפה
מעבר לעובדה שהאריתריטול נחשב לחומר בעל תופעות לוואי מעטות מאד ביחס לחבריו הממתיקים (סוכר כהלי), הוא מתהדר ביתרון נוסף ומפתיע: ביכולתו לתרום לשיפור בריאות השיניים והפה. מחקרים הראו שצריכת אריתריטול מסייעת בהפחתת היווצרות רובד השיניים (פלאק) וכמו כן השימוש בו מפחית היווצרות סוג ספציפי של חיידקים הגורמים לחורים בשיניים. זו הסיבה שחברות מרבות להשתמש באריתריטול בייצור מוצרים המיועדים לשיניים ולחלל הפה כגון מוצרים דנטליים (מי פה, למשל) ומסטיקים.
אריתריטול בהריון – האם זה מומלץ?
דעותיהם של אנשי המקצוע בנושא זה אינן אחידות. קיימים מחקרים שונים המגיעים למסקנות שונות ולכן הדעות בעקבותיהם חלוקות. ההמלצה הזהירה היא להימנע, ליתר ביטחון, מצריכת אריתריטול בתקופת ההיריון עקב היעדר מחקרים חד משמעיים שהוכיחו שצריכת החומר בזמן היריון אינה גורמת לעובר נזק כלשהו. לעומת זאת, הסברה השנייה גורסת שעקב תופעות לוואי מעטות ביותר ובשימוש זהיר במינונים נמוכים, ניתן לצרוך אריתריטול בבטחה גם בתקופת ההיריון.
אריתריטול או סטיביה?
הסטיביה הינו ממתיק וותיק מאד והוא קיים בשימוש בני האדם כבר מעל 500 שנה. הוא מגיע כיום באבקה, בטבליות או בעלים ומופק מעלי צמח הסטיביה רבאודיאנה (Stevia rebaudiana), שמקורו בדרום אמריקה. כמו האריתריטול הוא אינו נחשב כבעל ערך קלורי כלל ואינו משפיע על רמת הסוכר בדם. הסטיביה יכולה להיות מתוקה מסוכר פי 50-400, בהתאם לתרכובת שהיא מכילה. החיסרון העיקרי של הסטיביה הוא שהיא משאירה טעם לוואי מעט מר המלווה בתחושת עפיצות. אם כן, מסתבר שקיימות לא מעט נקודות השקה בין סטיביה ואריתריטול. זה השלב בו נשאלת השאלה המתבקשת: האם הם עדיפים לצריכה יותר מאשר סוכר לבן? התשובה החד משמעית היא: כן. הסיבות לכך הן ששניהם מופקים באופן טבעי, אינם בעלי ערך קלורי ואינם מעלים את רמת הסוכר בדם.
בשוק כיום ניתן למצוא מוצרים רבים המשלבים סטיביה עם אריתריטול. שילוב זה מציע מענה לאנשים שמחפשים פתרון ממתיק טבעי עם טעם מתוק יותר ומספר קלוריות אפסי.
אריתריטול או קסיליטול?
גם הקסיליטול הוא סוכר כהלי המצוי בטבע בפירות וירקות שונים ואינו משפיע על רמות הסוכר בדם. רמת מתיקות הקסיליטול זהה לרמת המתיקות של סוכר, בניגוד לאריתריטול שמתיקותו היא כ- 70% ממתיקות הסוכר. בגזרת הערכים התזונתיים, הקסיליטול מכיל 2.4 קלוריות לגרם בניגוד לאריתריטול אשר מכיל כמות אפסית ולכן נספר כ – 0 קלוריות לגר’.
תחליף סוכר אריתריטול – האם מומלץ לצרוך?
צריכת אריתריטול מתבררת כבטוחה עבור אנשים רבים כאשר עושים בו שימוש מושכל ומתחשב בכמות המומלצת לשימוש בטוח ללא תופעות לוואי. יחד עם זאת, אנשי מקצוע רבים, המגיעים מתחומי טיפול שונים, סוברים שהדבר הנכון אינו מציאת תחליפים מתוקים. הם ממליצים באופן גורף על טיפול שורשי שמטרתו לסייע בהקטנה דרסטית של הכמיהה למתוקים ועקב כך הקטנת התלות באכילת מזון מתוק.
בואו ללמוד על גמילה מסוכר ופחמימות.
לסיכום, אריתריטול עשוי להוות פתרון חלופי נחמד למי שמחפש להפחית בצריכת הסוכר, עם יתרונות כמו ערך קלורי נמוך והיעדר השפעה על רמות הסוכר בדם. עם זאת, חשוב לזכור שתחליפים מתוקים אינם הפתרון לבעיה עמוקה יותר של תשוקה למתוק. אם אתם חווים קושי מתמשך בהתמודדות עם מתוקים, כדאי לשקול טיפול מהשורש, כמו שיטת אברהמסון, המסייעת להפחית את התשוקה למתוק ולפתח אורח חיים בריא ומאוזן. מוזמנים לפנות אלינו כדי ללמוד עוד על שיטת אברהמסון ואיך היא יכולה לסייע לכם להפחית את התלות במתוק.