כל מה שרציתם לדעת על סורביטול

מאת: מכון אברהמסון

הסורביטול מוצע כתחליף בריא יותר לסוכר הלבן שרבים היו רוצים לוותר עליו. האם הוא באמת בריא או בטוח יותר לשימוש? אנו כאן כדי לעשות סדר בדברים.

מאפייני הסורביטול (Sorbitol)

הסורביטול (הקרוי גם glucitol) משתייך לקבוצת הסוכרים הכוהליים (polyols) שהם סוכרים טבעיים והוא מצוי בטבע, בין השאר, בפירות יער, באבוקדו ובאצות אדומות. הסורביטול נספג במעי, עובר בגוף מטבוליזם איטי והופך לפרוקטוז.

הרכב הסורביטול, הכולל אחוז גבוה של סוכרוז (כ- 60%), הופך אותו למתאים מאד לשימוש בתעשיית המזון כתחליף סוכר. זאת משום שתכונותיו מגבילות את יכולת החיידקים לבצע חילוף חומרים וכך הוא תורם לשמירה על כמות המים במזון המכיל אותו ומונע ממנו להתייבש.

המתיקות המורגשת בצריכת סורביטול הינה כמחצית מהמתיקות המורגשת בצריכת סוכר.

יחד עם זאת, מומלץ להגביל את הכמות היומית ל- 50-60 גר', עקב חשש מתופעות לוואי כגון שלשולים.

השימוש בסורביטול נפוץ במוצרים כגון משחות שיניים, מסטיקים וממתקים.

תופעות לוואי והתוויות

כאשר צריכת הסורביטול הינה בתוך טווח הכמות המומלצת ליממה (50-60 גר'), הוא אינו גורם לתופעות לוואי. יחד עם זאת, שימוש יתר עלול לגרום לשלשולים.

תינוקות – לא מומלץ לתת סורביטול לתינוקות מתחת לגיל שנה.

מה קורה במקרים של צריכה מוגברת?

על פי מחקר חדש שנערך בנושא ופורסם ב- BMJ, צריכת סורביטול מעבר למינון המומלץ עלולה לגרום לבעיות כגון אבדן משקל דרמטי וקיצוני. במחקר ניתן היה לזהות קשר ישיר בין אבדן משקל קיצוני, כאבי בטן ושלשולים מתמשכים לבין שימוש שוטף ומוגבר בסורביטול.

הסיבה לקשר בין שלשולים וצריכת סורביטול נובעת מספיגה נמוכה של הסורביטול הגורמת לכניסת מים למערכת הגסטרואינטסטינלית, ועקב כך עלולים להיגרם שלשולים.

סורביטול לחולי סוכרת

הסורביטול נחשב כתחליף יעיל לסוכר ובטוח לשימוש עבור חולי סוכרת. תהליך הפיכת הסורביטול לפרוקטוז בגוף האדם ללא התערבות אינסולין מאפשר צריכה בטוחה שלו לחולי סוכרת והוא אינו משנה את האיזון המטבולי שלהם (בצריכה על פי ההתוויה המומלצת).

השימוש בסורביטול אצל חולי סוכרת מקטין במידה רבה את תופעת העלייה ברמת הגלוקוז בדם בעת צריכת גלוקוז, ומכאן שמשפיע באותו אופן גם על תגובת האינסולין בהתאמה.

סורביטול בהריון

המחקרים שנערכו בנושא צריכת ממתיקים בהריון, נערכו על בעלי חיים ולא על בני אדם. זו הסיבה שהדעות בנושא אינן חד משמעיות ויש להתייחס להמלצות הללו בערבון מוגבל.

במחקרים הללו לא נמצא שנגרם נזק עקב שימוש בממתיקים בתקופת ההיריון וזו הסיבה שהשימוש בהם נחשב כבטוח לצריכה בהיריון, כל עוד נצמדים למינון המומלץ.

חשוב לציין שיש דעות מנוגדות לכך, הגורסות שבתקופת היריון יש לנקוט במשנה זהירות ולכן מומלץ להימנע ככל האפשר מצריכת ממתיקים.

רגישות לסורביטול

רגישות למרכיבי מזון בכלל, לסורביטול ולפרוקטוז בפרט עלולה להיות נושא חמקמק. קחו לדוגמה פירות טריים, שנחשבים על ידי רוב האנשים כמזון דל שומן, טבעי, לא מעובד ובריא לצריכה. אלא שעבור אנשים מסוימים צריכתם עלולה לגרום לתופעות כגון שלשולים, כאבי בטן חזקים וגזים. נרשמו אף תופעות כגון השמנת יתר, רמות גבוהות של טריגליצרידים ו LDL ואף דיכאון.

הסיבה לכך היא תת ספיגה של פרוקטוז אשר אינה מאפשרת את ספיגתו במעי הדק (ההערכה היא שתופעה זו קיימת אצל כ- 30% מהאוכלוסיה המערבית!!!).

הסיבה לתופעה זו אינה ידועה ומומלץ למי שחושד כי גופו מתקשה בספיגת פרוקטוז לבחון נקודתית את הקשר בין אכילת מזון עשיר בפרוקטוז לתופעות כגון כאבי בטן ושלשולים.

ניתן לבצע דרך קופות החולים בדיקת נשיפה שתיתן אינדיקציה אמינה לגבי קיום הבעיה והיקפה.

קיימת תופעה תורשתית המאופיינת באי סבילות לפרוקטוז עקב לקות באנזים שתפקידו לעבד את הפרוקטוז בכבד. על תינוקות המאבחנים כסובלים מתופעה זו להימנע כליל מצריכה כלשהי של פרוקטוז, סוכרוז וסורביטול. זאת בניגוד למקרים הנפוצים יותר של אי סבילות תזונתית לפרוקטוז, בה אין צורך להימנע מצריכתו באופן מוחלט ומספיק להקטין את הכמויות.

סורביטול – ערכים תזונתיים ל- 100 גר'

  • אנרגיה – 392 קלוריות.
  • חלבונים – 0 גר'.
  • פחמימות – 98 גר'.
  • שומנים – 0 גר'.
  • נתרן – 0 מ"ג.

הבטחנו לעשות סדר בדברים, מבולבלים?

להלן השוואות בין ממתיקים שונים שיסייעו לכם לקבל את ההחלטה הנכונה עבורכם.

סורביטול מול קסיליטול

סורביטול וקסיליטול הינם ממתיקים פופולאריים, הם חולקים קווי דימיון וגם בעלי מאפיינים שונים זה מזה.

קסיליטול הוא אלכוהול סוכר המופק מצמחים בעוד הסורביטול הוא מסיס במים ומופק בעיקר מפירות. הקסיליטול מאד נפוץ בשימוש במסטיקים, מי פה ובמשחות שיניים.

קוי דימיון

  • מופקים מהצומח.
  • משמשים כממתיקים במוצרי מזון ובמשחות שיניים.
  • מתאימים לשימוש גם עבור חולי סוכרת.
  • אינם מומרים לחומצה על ידי הגוף ולכן לא גורמים לחורים, עששת והפרעות פרוביוטיות.

קווי שוני

  • סורביטול עלול לגרום לשלשולים בצריכת יתר בעוד קסיליטול עלול לגרום לנפיחות.
  • בשימוש במוצרים הקשורים לשיניים, קסיליטול מספק הגנה ארוכת טווח (שעות) על השיניים.

סורביטול מול סוכר

הסורביטול מתוק פחות מסוכר (60% ממתיקות הסוכר) ומכיל קלוריות בצורת פחמימות. הוא נספג באיטיות ובאופן חלקי במעי הדק, והחומר הנותר ממשיך למעי הגס.

חילוף החומרים שלו במעי הדק מייצר ערך קלורי נמוך יותר מאשר סוכר. צריכת סורביטול מייצרת הפרשת אינסולין בכמות קטנה יותר מאשר בסוכר וכך ניתן לשמור על רמות גלוקוז נמוכות יותר.

לסיכום: הסורביטול הוא מרכיב בטוח לצריכה כל עוד צורכים כמויות בטווח המומלץ.

חשוב להדגיש שעדיף לטפל מן השורש במיגור הדחף לאכילת מזון מתוק על פני חיפוש תחליפים שיתנו מענה לדחף.

בואו ללמוד על גמילה מסוכר ופחמימות

זקוקים לסיוע בתהליך שאתם מתמודדים איתו?
דברו איתנו. אנחנו כאן בשביל לסייע.

    9933*
    נתקשר ונסביר איך השיטה תעזור לך 2 שאלות ואנחנו איתך

      גמילה מעישוןגמילה מסוכר ופחמימותאחר