כל מה שצריך לדעת על סכרין
במסגרת החיפושים הבלתי פוסקים אחר הממתיק המושלם שמאפשר גם לאכול את העוגה וגם להיות רזים, אנו בוחנים תחליפי סוכר שונים ומחפשים את הפתרון הבריא והטעים ביותר עבורנו. בין הממתיקים הנפוצים נמצא הסכרין, בו יעסוק מאמר זה.
מהו סכרין?
סכרין הוא ממתיק המופק באופן מלאכותי והוא הממתיק המלאכותי הראשון שהתגלה. זה קרה בשנת 1879, כאשר כימאי בשם קונסנטין פאלברג, שעבד במעבדה עם חומר מסוים, חש שידיו בעלות טעם מתוק. החומר איתו עבר פאלברג הוא טולואן הנחשב לרעל מסוכן מאד. בשנת 1884 החל ייצור מסחרי של סכרין.
אחת מהתכונות הבולטות של הסכרין היא שהוא מתוק פי 300 מסוכרוז ובו זמנית בעל ערך קלורי כמעט אפסי, אך אחת התכונות הנוספות שלו היא שלאחר שטועמים אותו נשאר טעם לוואי מר, מעין טעם מתכתי שהולך ומתגבר כאשר צורכים אותו בכמות גדולה יותר.
מאפיין נוסף של הסכרין הוא עמידותו בתנאי טמפרטורה שונים ובשילוב עם חומרים נוספים. ניתן לחמם אותו וכן ניתן להשתמש בו בסביבה חומצית ותכונותיו נשמרות. תכונות אלה הופכות אותו לנוח במיוחד לשימוש במוצרי מזון תעשייתיים רבים.
מאז עלו הממתיקים מבוססי סכרין על מדפי המרכולים "נולדו" עוד ממתיקים רבים אשר מבוססים על ממתיקים מלאכותיים חלופיים במטרה לטייב את הממתיק לממתיק בריא יותר וללא טעם הלוואי המר המאפיין את הסכרין. כיום מוצרים תעשייתיים רבים המכילים ממתיקים מלאכותיים עושים שימוש במספר ממתיקים על מנת לשלב את תכונותיהם השונות זה מזה.
האם סוכרזית משמין?
הסכרין הוא המרכיב העיקרי בממתיק הסוכרזית הקלאסי וכאשר מודדים את הסוכרזית בקלוריות הערך המתקבל הינו זניח לחלוטין.
יחד עם זאת, התשובה המלאה והמקיפה לשאלה הזו הינה מעט חמקמקה. קיימות לכך מספר סיבות, ביניהן ניתן למנות את הסיבות הבאות:
- קיימים סיפורים רבים על אנשים שצרכו בחופשיות רבה ממתיקים מלאכותיים וכשנגמלו מהם לחלוטין חלפו תופעות שונות שסבלו מהן באופן כרוני כגון כאבי ראש ומגרנות ואף נרפאו ממחלות שונות. חלק דיווחו גם על ירידה משמעותית במשקל. אלא שלא נערכו מחקרים שמוכיחים באופן ברור וחד משמעי את הקשר בין צריכת סכרין וממתיקים אחרים לתופעות אלה.
- נקודה חשובה נוספת היא העובדה שלרוב אנו לא צורכים את הממתיק לבדו אלא בתוך מאכל כלשהו. במקרים רבים מדובר על מאפה, ממתק, משקה ועוד. הם מכילים חומרים נוספים המכילים כמות גדולה של פחמימות וקלוריות ריקות שמגיעות מהשומן, מהקמח ומשאר הרכיבי המצויים בהם, והם אלה שגורמים לצריכה הקלורית הגבוהה. העובדה שהמוצר ללא סוכר אינה הופכת אותו לדל קלוריות.
- המצב בו אנו יודעים שהממתיק עצמו בעל ערך קלורי אפסי גורם לנו להרגיש בטוחים לצרוך כמויות גדולות מהמאכל המכיל אותו וזוהי מלכודת שעלולה לגרום לנו לצרוך כמות גדולה במיוחד ביחס לכמות אותה אנו אמורים לצרוך מאותו מוצר.
- הנקודה החמקמקה ביותר קשורה בהקניית הרגלי תזונה. הממתיקים המלאכותיים כגון סכרין הינם מתוקים פי 300 ויותר מסוכר. כתוצאה מכך אנו מרגילים את עצמנו לצרוך כמות גדולה של מאכלים מתוקים בתפריט היומי שלנו וקשירת הטעם המתוק לתחושות נחמה והנאה מאוכל בנוסף לכך שמינון המתוק הוא טעם נרכש, גורמים לנו להעלות עוד ועוד את כמות המתוקים שאנו צורכים על בסיס קבוע ולפתח בכך תלות של ממש.
ממה עשוי סכרין?
הסכרין נקרא גם סודיום סכרין וסימנו הוא E – 954. הוא מלח של חומצה אורגנית סכרין ונקודת ההיתוך שלו היא 228.8 מעלות צלזיוס. כאשר הסכרין נמצא במצבו החומצי הוא מאופיין במסיסות נמוכה במים ולכן ברוב השימושים בו כממתיק הוא מופיע בצורתו כמלח.
האם הסכרין לא בריא או מסוכן?
בראשית הדברים חשוב לציין שה- FDA (מנהל המזון והתרופות האמריקאי) מחשיבים את הסכרין כממתיק בטוח לשימוש וצריכה יומית מקובלת שלו שנחשבת לבטוחה לשימוש על פי ארגוני הבריאות העולמיים השונים היא כ- 5 מ"ג לכל ק"ג משקל גוף.
יחד עם זאת, מידת הבטיחות בשימוש בסכרין נתונה למחלוקת וקיימות דעות של אנשי מקצוע רבים הנוגדות את הקביעה הזו. ידועים מקרים נסיבתיים רבים המעלים השערות כי קיים קשר בין צריכת סכרין על ידי בני אדם לבין תופעות ומחלות שונות וחלק מהקשרים הללו נצפו והוכחו בבירור בניסויים שנערכו על חולדות, למשל. אלא שאין מחקרים אשר קושרים בבירור בין צריכת סכרין על ידי בני אדם לבין התופעות המדוברות, ביניהן סרטן שלפוחית השתן, לדוגמא.
המחקרים בנושא שנערכו על חולדות הצביעו על קשר ישיר בין צריכן סכרין לבין תגובות מטבוליות, הורמונאליות ועצביות גם לאחר צריכת מנת סכרין בודדת . המחקרים על החולדות הצביעו על כך שצריכה מתמשכת של כמויות גדולות של סכרין עלולה לגרום להן להיפוגליקמיה והראתה קשר לירידה בתנגודת לאינסולין ולתופעות נוספות.
אנו נשאלים לעתים קרובות האם סוכרזית בריא והאם יש לסוכרזית תופעות לוואי. הסוכרזית נחשב כממתיק בטוח לשימוש בכמויות קטנות אך אינו נחשב לרכיב מזון בעל תרומה בריאותית.
כמה סוכרזית מותר ביום? כפי שציינו הסכרין נחשב לבטוח לשימוש כל עוד צורכים ממנו פחות מ-5 מ"ג לכל ק"ג משקל גוף. יחד עם זאת יש לבחון את מכלול התופעות שצוינו כאן ולקבל החלטה מושכלת המותאמת למצב הבריאותי, לצרכים ולהרגלי התזונה הרצויים.
האם הסכרין בטוח לשימוש בהיריון?
ממתיקים מלאכותיים משולבים במזונות תעשייתיים במטרה להעניק להם טעם מתוק ועדיין לשמור על ערך קלורי נמוך. בפועל, המוצרים בהם הם משולבים הם עתירי פחמימות ריקות ושומן ובעלי ערך קלורי גבוה למרות השימוש בסכרין.
בתקופת היריון יש לנקוט בזהירות כפולה ומכופלת בעת בחירת מרכיבי התפריט שלך. יש לשים לב האם מופיעות רגישויות שונות בעת צריכת סכרין וכמו כן מומחים רבים גורסים שסכרין אינו הממתיק המומלץ לשימוש בהיריון עקב כך שתופעות הלוואי שלו טרם נבדקו מחקרית לעומק והיות והוא חומר שחודר דרך השלייה ומשפיע גם על העובר עצמו. מומלץ לבחון בהיריון צריכה של ממתיקים אחרים כגון אספרטיים ובאופן כללי להשתדל להפחית את מינון השימוש בהם.