התמכרות לסיגריות

מאת: מכון אברהמסון
|
זמן קריאה: 2:45 דק'

התמכרות לסיגריות שונה מהתמכרויות נפוצות אחרות – בשל תמימות הדעים המדעית סביב נזקי העישון. אם עוד אפשר "להתעלם" מההשלכות השליליות של צריכת סוכר עודפת – מהסכנות שבעישון אין לנו איך לברוח. כל מאמר בעיתון, כל תווית אזהרה על החפיסה – ואפילו הצבע החדש של חפיסות הסיגריות שנבחר במיוחד על מנת לעורר בקהל הלקוחות גועל.

הניסיונות הללו לחנך את הציבור אומנם הצליחו להפחית משמעותית את מספר המעשנים בעשורים האחרונים – אולם רבים מתקשים להיגמל מההרגל. הסיבה לכך היא שהתמכרות לסיגריות נובעת מגורמים פיזיולוגיים ונפשיים: זו תלות אמיתית ומורכבת שאנו מפתחים בעישון – ולא ניתן להיגמל מסיגריות מבלי להתמודד עם אותה תלות.

מדוע אנחנו מתמכרים לעישון?

בלב הסיגריה – כמו גם מוצרי עישון אחרים – נמצא הטבק. זהו צמח ממשפחת הסולניים (קרוב משפחה של העגבנייה ותפוח האדמה) שכולל שיעור גבוה של ניקוטין: סם פסיכואקטיבי ממכר במיוחד. ההשפעה הפסיכואקטיבית של הניקוטין נמשכת בין רבע שעה ל-45 דקות – ובין השפעותיו ניתן למנות תחושת עוררות, הנאה ורוגע. התחושות הללו מסתיימות במהירות – ומותירות אותנו עם הדחף לעשן סיגריה נוספת.

 

 

לאורך זמן, הגוף והמוח שלנו מסתגלים לניקוטין – מה שגורם למכורים להעלות את המינון. אם בתחילת העישון מספיקה לנו סיגריה אחת ביום – תוך כמה חודשים או אפילו שבועות נזדקק לעשן מספר גבוה של סיגריות "בשרשרת" כדי לשמר את אותה השפעה פסיכואקטיבית. ניקוטין הוא חומר ממכר ביותר – לפי מחקרים, הוא ממכר כמו קוקאין או הרואין – בין 80 ל-90 אחוזים מכלל המעשנים הם מכורים לניקוטין.

כאשר אנחנו לא מעשנים, הגוף שלנו מתחיל לחוות תסמיני גמילה קשים במיוחד: עייפות, קשיי שינה, עצירות, עצבנות וקושי להתרכז ולחשוב בבהירות. תסמינים אלו נמשכים לרוב כשבוע.

תוך כמה זמן מתמכרים לסיגריות?

קשה להעריך את "הסיכון" להתמכר לסיגריות. כאמור, עד 90 אחוזים מהמעשנים אכן מתמכרים לניקוטין – ומחקרים מראים כי אחוז ניכר מתמכר כבר מהסיגריה הראשונה. בהקשר הזה ניתן לקבוע שעלייה בתדירות העישון או בכמויות הסיגריות שאנו מעשנים מעלה את הסיכון שלנו להתמכר לניקוטין.

הסימנים להתמכרות לעישון

להתמכרות סימנים רבים. בין היתר, יש להסתכל על אותו אפקט "מרגיע" של העישון: כמה סיגריות נחוצות לנו כדי להרגיש רוגע? באיזה תדירות אנו מעשנים? האם יש לנו דחף מיוחד לעשן כשאנו קמים בבוקר? האם אנחנו יכולים "לשרוד" כמה שעות בלי לעשן? האם אנחנו מעשנים גם כשאנחנו חולים? האם הרגלי העישון פוגעים בשגרת החיים שלנו?

כל אלו סימנים שעשויים להעיד על התמכרות לעישון – וכתוצאה מכך גם התמכרות לניקוטין.

 

 

התמכרות פסיכולוגית לעישון

חשוב להבין שההתמכרות שלנו לעישון לא נובעת רק מהתמכרות גופנית לניקוטין. במקרים רבים, להתמכרות יש גם פן פסיכולוגי עמוק – פן שעשוי להיות חזק אפילו יותר מהמרכיבים הגופניים של ההתמכרות.

העישון נוטה להיות מקושר אצלנו לפעילויות אחרות: צפייה בטלוויזיה, נסיעה ברכב, מפגש עם חברים – או הפסקות עישון במהלך יום העבודה. כך נוצר דפוס עישון קבוע – שמקושר אצלנו במוח לפעילויות מהנות אחרות. אם אנחנו מעשנים במסגרת הפסקות בעבודה או מפגש עם חברים – העישון "מוצמד" אצלנו במוח לפעילויות חיוביות אלו והתלות שלנו בו גוברת.

עישון מזוהה גם עם התמודדות עם מצבי לחץ – ואף מצבים חמורים של פוסט-טראומה. האפקט המרגיע של הסיגריות או דפוסי השגרה של העישון מהווים כלי שמקל עלינו בטווח הקצר – אך בטווח הארוך הם מסבכים אותנו עם פגיעה באורח החיים ונזקים בריאותיים חמורים.

היבט זה של ההתמכרות לסיגריות נוכח במיוחד בקרב בני נוער שמתחילים לעשן במסגרות חברתיות שונות. גיל ההתבגרות הוא תקופה מורכבת עם מגוון לחצים, מתחים ותחושות מבלבלות – ונערים רבים בוחרים בעישון ככלי התמודדות מסוכן. היכולת להתמודד עם התמכרות זו מוגבלת – גם בשל התלות הפסיכולוגית וגם בשל קושי לספר להורים או לגורם חינוכיים ולבקש עזרה בצורה מסודרת.

סיכום

הרגלי העישון גובים מאיתנו מחיר רפואי כבד – אך גם מחיר נפשי. הקושי להפסיק לעשן גורם למעשנים רבים לתחושות כישלון ואכזבה – אולם מדובר באתגר גדול שאין לזלזל בו. כיום כבר ברור שלהתמכרות יש שני מרכיבים – גופני ופסיכולוגי – ובתהליך הגמילה מעישון יש לבחור בפתרונות כמו השיטה הייחודית של מכון אברהמסון, שמטפלת בשורש הבעיה: הדחף להדליק עוד סיגריה.

 

זקוקים לסיוע בתהליך שאתם מתמודדים איתו?
דברו איתנו. אנחנו כאן בשביל לסייע.

    9933*
    נתקשר ונסביר איך השיטה תעזור לך 2 שאלות ואנחנו איתך

      גמילה מעישוןגמילה מסוכר ופחמימותאחר