הרעלת ניקוטין
הרעלת ניקוטין הנה מצב רפואי חמור אך שכיח, שיכול לגרום להקאות, ידוע שעישון ולחץ דם גבוה, זה בא ביחד אך בהרעלת ניקוטין גם כאבים בחזה ואף פרכוסים יכולים לקרות. חשוב להדגיש: הרעלת ניקוטין מחייבת פנייה לקבלת עזרה רפואית דחופה – אך היא איננה מחלה כרונית! מחקר שפורסם ב – Trends in Endocrinology & Metabolism מראה כי הניקוטין משפיע על מערכות שונות בגוף וגורם לנזקים משמעותיים במקרים של הרעלה. המשיכו לקרוא וגלו כיצד לזהות הרעלת ניקוטין, הרעלת ניקוטין תסמינים, מה גורם לה וכיצד ניתן להימנע ממנה.
מהי הרעלת ניקוטין?
הרעלת ניקוטין מתרחשת כאשר רמת הניקוטין בגוף (בדם, ליתר דיוק) גבוהה מעל לרף שמעבר אליו נגרמים שיבוש באספקת הדם למוח, עליה בלחץ הדם ובקצב הדופק ותופעות לוואי חמורות נוספות. בין תופעות הלוואי של הרעלת ניקוטין, ניתן למנות גם בחילות והקאות, שנובעות ממאמצי ניקוי הניקוטין מהגוף, נוסף על יתר תסמינים הנגרמים כתוצאה מנזקים ישירים. הרעלת ניקוטין מה לעשות במצב כזה? פנו מיד לטיפול רפואי דחוף.
מסתבר שלא רק מעשנים עלולים לסבול מהרעלת ניקוטין, אלא גם תינוקות יונקים לאימהות מעשנות, מכיוון שבחלב אם עובר ניקוטין בריכוז כפול (!) ביחס לזה שמועבר דרך השיליה לעוברה של אישה המעשנת בזמן הריון. עם זאת, חשוב להדגיש שתועלת ההנקה בחיזוק החיסוניות של התינוק גוברת על נזקי העישון ועל נזקי הניקוטין, ולכן מוטב לאם מיניקה להפסיק לעשן – מאשר לחדול מלהיניק.
הרעלת ניקוטין מלווה בשיבוש אספקת הדם למוח, עליה בלחץ הדם ובקצב הדופק, בחילות והקאות.
נזקי הניקוטין בקרב נשים הרות ומיניקות, תינוקות ועוברים
כיום אין ספק שכולם מודעים לנזקי העישון הרבים שגורם הניקוטין לעובריהן של נשים הרות, כמו סיכון מוגבר להפלות, לידות פגים ולהתפתחות מומים מולדים, כדוגמת שפה או חך שסועים. מחקר של משרד הבריאות מצא כי עישון בזמן הריון קשור ישירות לעלייה בסיכון למומים אלה. מסתבר שגם בקרב נשים מיניקות נודעות לעישון השפעות הרסניות, הכוללות, בין היתר, ייצור מופחת של חלב אם, בעקבות השפעת הניקוטין, שמדכא את הפרשת הפרולקטין, הורמון ההנקה. עוד נמצא כי בקרב נשים מיניקות מעשנות קיימת סבירות גבוהה יותר לקושי בשחרור החלב מהשד ונטייה מוגברת לדלקות בשדיים. גם התינוקות היונקים מאימהות מעשנות נפגעים, ומועדים יותר לפתח אלרגיה לניקוטין, אלרגיה לסיגריות, הפרעות בעיכול כמו שלשולים וגזים ואי שקט – תחת השפעת הניקוטין.
תינוקות יונקים לאימהות מעשנות עלולים לסבול מהרעלת ניקוטין, מאלרגיות, בעיות עיכול ואסטמה.
הגורמים העיקריים להרעלת ניקוטין
הרעלת ניקוטין מופיעה אצל מעשנים כבדים של סיגריות או נרגילות, בהן מינון הניקוטין מרקיע שחקים, אבל שכיחה אף יותר בקרב אנשים שנמצאים בתהליכי גמילה מעישון תוך הסתייעות בתחליפי ניקוטין.
ישנם שני מצבים עיקריים שמהווים גורמים נפוצים להרעלת ניקוטין בעת הגמילה מסיגריות:
- מינון מוגזם של תחליפי ניקוטין: בשונה מאשר עישון סיגריות, שמוגבל על ידי כמות העשן שאדם מסוגל לשאוף לריאותיו בבת אחת, תחליפי הניקוטין מאפשרים ספיגה של מינוני ניקוטין גבוהים בקלות יחסית. זו הסיבה שחלק לא מבוטל מהנגמלים העושים שימוש בתחליפי הניקוטין, עלולים מבלי משים לצרוך כמויות מוגזמות. זאת תוך שימוש מוגזם בתחליף ניקוטין מסוג אחד או עקב שילוב של מספר תחליפים במינון מצטבר גבוה.
- עישון במקביל לצריכת תחליפי ניקוטין: חשוב להדגיש שחל איסור מוחלט על עישון סיגריות במהלך השימוש בתחליפי ניקוטין. השילוב בין עישון סיגריות לתחליפי הניקוטין מסוכן, ועלול בסבירות גבוהה לגרום להרעלת ניקוטין. התקפת ניקוטין או התקף ניקוטין עלולים להתרחש כתוצאה משילוב מסוכן זה. לפיכך יש להימנע משימוש בתחליפי ניקוטין לצורך הפחתת כמות הסיגריות היומית, ומותר לצרוך אותם אך ורק תוך הפסקה מוחלטת של העישון.
נזקיהם החמורים של תחליפי הניקוטין
על אף שתחליפי הניקוטין משווקים לטובת המטרה החשובה של גמילה מעישון, הם מכילים ניקוטין נוזלי, הנספג בכמויות גבוהות יותר מאשר בעת עישון סיגריות, וגורמים לעלייה בלחץ הדם ולהגברת העומס על הלב ועל הכבד. מינוני הניקוטין הגבוהים שנספגים בעת השימוש בתחליפי ניקוטין בשלל דרכי צריכה, גורמים לכך שהרעלת ניקוטין מהווה מצב שכיח למדיי אצל נגמלים שעושים בהם שימוש. חשוב לדעת: תחליפי ניקוטין אינם הדרך היחידה להיגמל! במידה ועוברים גמילה מבוקרת ונכונה מעישון, המטפלת גם בדחף עצמו, אין כלל צורך בתחליפי ניקוטין כגון מסטיקים, מדבקות וסיגריות אלקטרוניות – מה שמוריד את רמות הניקוטין בגוף למינימום ומאפשר להימנע מהתופעה.
תסמיניה העיקריים של הרעלת ניקוטין
חשוב להכיר את תסמיני הרעלת הניקוטין, ובמידה ומזהים אותם – להפסיק באופן מידי את צריכת הניקוטין ולפנות בדחיפות לקבלת סיוע רפואי. לפניכם מספר סימנים להתקף ניקוטין תסמינים שמעידים על הרעלת ניקוטין:
- כאב בטן, בחילות והקאות: השפעתו של הניקוטין גורמת לתסמינים כמו כאבי בטן, גזים, נפיחות והתכווצויות, ובמקרים של הרעלה חמורה, יופיעו גם בחילות והקאות.
- כאב ראש: כאב ראש מסיגריות הוא תסמין עיקרי להרעלת ניקוטין, הנובע משיבוש באספקת הדם למוח, ועלול להעיד על רמות ניקוטין גבוהות בדם, עד כדי מצב של הרעלה.
- סחרחורות: כל מי שמעשן חווה כאב ראש אחרי סיגריה מתישהו ולעיתים זה מתפתח לסחרחורת. סחרחורות מהוות תסמין נוסף להרעלת ניקוטין, ונובעות אף הן מהגבלה באספקת הדם למוח.
- עליה בקצב הדופק ופעימות הלב: תחושות של פעימות לב מואצות אופייניות להרעלת ניקוטין בשל השפעתו המגבירה את קצב הלב.
- יתר לחץ דם: עלייה בלחץ הדם היא אחד הסימנים לרמות ניקוטין גבוהות, ואחת הסכנות הנלוות למצב של הרעלת ניקוטין.
- מיחושים וכאבים בחזה: כאבים ומיחושים באזור החזה מהווים תסמין אופייני נוסף להרעלת ניקוטין, ונובעים מעלייה בלחץ הדם ובקצב הלב, אשר גורמת לעומס יתר על שריר הלב.
- הפסקות או קוצר נשימה: הגברת קצב הנשימות, קוצר נשימה והפסקות נשימה – כולם אופייניים למצבי הרעלת ניקוטין, ויכולים להופיע גם בעקבות צריכת תחליפי ניקוטין שאינם כרוכים בשאיפת עשן או אדים.
- עוויתות שרירים ופרכוסים: במצב של הרעלת ניקוטין חמורה יופיעו עוויתות בשרירים ואף פרכוסים, כתוצאה מירידה חדה באספקת החמצן למוח ומהתכווצות כלי הדם.
- הפרעות בשמיעה ובראייה: טשטוש פתאומי בראייה, צפצופים באוזניים והפרעות נוספות בחדות החושים ובאיברי החישה, מהווים תסמינים להרעלת ניקוטין, הנובעים מהעלייה בלחץ הדם.
- זיעה קרה: הזעה מוגברת בזמן שהגוף קר, שאינה מתרחשת על רקע של פעילות גופנית, מהווה תסמין להרעלת ניקוטין, הנגרם כתוצאה מהעלייה בלחץ הדם ובקצב הלב.
- עקצוצים: תחושות של עקצוץ באזורים שונים על פני העור עשויות להעיד על הרעלת ניקוטין, ונובעות כתוצאה משילוב בין עלייה בלחץ הדם לבין עירור יתר של מערכת העצבים.
- הפרשת רוק מוגברת ותחושת שריפה בפה: הרעלת ניקוטין מלווה אצל רבים בהפרשת רוק מוגברת עד כדי ריור, ולעתים גם בתחושת שריפה בפה.
- התקף חרדה, בלבול ואי שקט: להרעלת ניקוטין עשויות להתלוות תחושות של חרדה קיצונית, בלבול פתאומי עד כדי חוסר התמצאות, אי שקט הגורם לתזזיתיות, דיבור בקצב מהיר והפרעות בשינה.
כמה זמן לוקח לניקוטין להתנקות מהגוף?
אז כמה זמן ניקוטין נשאר בדם? בכל דרך בה נצרך הניקוטין, בין אם על ידי עישון נרגילה, סיגריות או באמצעות תחליפי ניקוטין – הוא מגיע לזרם הדם, לכבד ולכליות. הניקוטין גורם לנזקים משמעותיים ורבים, בשל השפעותיו השליליות הרבות על המוח, הלב, לחץ הדם וכלל מערכות הגוף, כמו גם עקב היותו חומר קרצינוגני הגורם לסרטן. את הניקוטין ניתן לאתר בבדיקות שתן, רוק ודם עד לארבעה ימים ממועד צריכתו, בעוד שבשיער הוא יימצא גם כעבור תשעים יום מתאריך הגמילה. אז תוך כמה זמן ניקוטין יוצא מהגוף? הריאות ומערכת הנשימה צפויות להתנקות במידה משמעותית בתוך שלושה חודשים מהגמילה, ותהליך התאוששותן יימשך בממוצע תשעה חודשים לאחר הפסקת העישון. קצב ההתנקות מניקוטין וההתאוששות מנזקי העישון, תלוי במצב הבריאותי הכללי, במספר השנים שאדם עישן ובמינוני הסיגריות שצרך לפני הגמילה.
לסיכום – אם הבחנתם בתסמיני הרעלת ניקוטין הפסיקו באופן מידי את צריכת הניקוטין ופנו לקבלת סיוע רפואי. זכרו – הרעלת ניקוטין אינה גזירה משמיים, וניתן להימנע ממנה ומנזקי העישון על ידי תהליך גמילה מבוקר ומקצועי, המטפל גם בדחף לעשן.