קורונה ואלכוהול
נראה שהקורונה חוזרת גם בחורף 2024. עקב זיכרונות עבר בהם היינו עדים לכך שהסגרים החוזרים הביאו לזינוק ניכר בפניות לסיוע נפשי ובעלייה באחוז המשתמשים באלכוהול ובכמות האלכוהול שצורכים אותם משתמשים, לצד מכירות האלכוהול שגדלו בכ-55% חשוב שנבין מתי השתייה הופכת לבעיה אמתית, איך לזהות אלכוהוליזם ומה לעשות במידה וזיהיתם בעיית שתייה מופרזת?
שותים בסגר
גם בתקופה של המלחמה שהפכה לשגרה ולאור חזרתה של הקורונה, לצד אי הודאות, אנשים רבים, כמו בתקופת הסגרים של מגפת הקורונה, מנסים לשפר את מצב הרוח עם דרינק בערב, ואף מצטיידים בכמויות אלכוהול גדולות בהרבה מאשר בעבר.
זה אמנם מובן לחלוטין, בהתחשב במצב הלא פשוט שכולנו מתמודדים עמו, אבל מגמה זו עלולה לגרום לאנשים שנוהגים לשתות בסופי שבוע לעבור לשתייה יומיומית, להפוך שתיינים מתונים לכבדים וליצור בעיית אלכוהוליזם מסוכנת.
רופאים מזהירים כי גם לשתייה מתונה, של משקה אלכוהולי אחד ביום אצל נשים או עד שני משקאות לגברים, ישנם נזקים שליליים – אך כאמור בתקופת הקורונה רבים שותים הרבה יותר מזה.
כך תזהו בעיית אלכוהוליזם
לאנשים שסובלים מבעיית שתייה לא תמיד קל להיות מודעים לקיומה, לא כל שכן להודות בה, וגם לזהות אלכוהוליזם אצל אחרים, אפילו אם הם קרובים ויקרים לכם מאוד – זה לא תמיד פשוט.
בדיוק בגלל זה, ובפרט לאור העובדה שזיהוי הבעיה הוא שלב הכרחי בפתרונה, קיבצנו עבורכם מספר מצבים וסימנים, שקיומם עשוי להצביע על קיומה של בעיית אלכוהוליזם.
שאלו את עצמכם – האם אתם או הקרובים אליכם חוויתם בשנה האחרונה אחד או יותר מהמצבים הבאים?
דחף לשתות או חשק עז למשקה אלכוהולי.
קושי לשלוט בכמויות ובתדירות השתייה.
שתיית אלכוהול גם במצבים בהם התכנון היה שלא לשתות.
העדפה בלעדית של בילויים הכוללים שתיית אלכוהול והימנעות מאירועים שלא שותים בהם.
הוצאה של כסף רב על משקאות אלכוהוליים, גם על חשבון הוצאות אחרות.
הקדשת זמן רב במחשבה על המשקה הבא.
שתיית אלכוהול בכל מצב: גם כדי לחגוג ולבלות, וגם על מנת להתמודד עם לחץ, דיכאון או קושי.
בילוי זמן רב בשתיית אלכוהול.
הרגשה רעה, עצבנות ותגובות בלתי צפויות כאשר לא שותים אלכוהול.
ניסיון להפחית בכמויות השתייה ללא הצלחה.
ניסיון להפסיק לשתות אלכוהול ללא הצלחה.
שינויים אישיותיים בעת שתיית האלכוהול: מאופי שקט לביטויי תוקפנות וקולניות, או ממצב של אדישות לרגשנות יתר.
פגיעה בתפקוד במסגרת העבודה, הלימודים או הטיפול בילדים בעקבות שתיית אלכוהול.
שתיית אלכוהול למרות התנגדותם של חברים או בני משפחה.
פגיעה במערכות היחסים החברתיות או המשפחתיות בעקבות שתיית אלכוהול.
מצבי רוח משתנים, חוסר ריכוז ונטייה להסחות דעת.
היעדר אחריות, גישה הגנתית ורגישות מוגזמת לביקורת.
עייפות יתר, ירידה פתאומית במשקל, בלבול וטעויות תכופות.
התנהגות חשאית, חשודה או לא ישרה.
וויתור על תחביבים ופעילויות או צמצומם על מנת להמשיך בשתיית אלכוהול.
נהיגה תחת השפעת אלכוהול.
קיום יחסי מין בלתי מוגנים תחת השפעת אלכוהול.
שתיית אלכוהול למרות שהיא מחמירה בעיה בריאותית קיימת.
שתיית אלכוהול למרות שהיא גורמת לתחושת דיכאון או חרדה.
צורך להעלות את כמויות האלכוהול ששותים כדי להגיע לאותה הרגשה.
תסמינים של גמילה מאלכוהול בזמנים שלא שותים בהם, כדוגמת נדודי שינה, פעימות לב מואצות, הזעה, אי שקט, בחילות או רעידות.
שימו לב: אם חוויתם אצלכם או שזיהיתם אצל יקיריכם אחד או יותר מהמצבים שצוינו כאן, זה עלול להעיד על קיומה של בעיית אלכוהול, שעלולה בהחלט להחריף, ואף לגרום לנזקים בלתי הפיכים.
איך אפשר לעזור לאדם יקר להיגמל מהתלות באלכוהול?
לא כולם יודעים שטיפול והתערבות מוקדמים יכולים בהחלט לעזור למרבית האנשים שסובלים מבעיית אלכוהול.
אמנם ההחלטה להיגמל חייבת להיות של האדם עצמו, אבל קרובים, חברים טובים ובני משפחה יכולים לתמוך בו ולסייע באופן משמעותי.
אם זיהיתם בעיית שתייה אצל יקירכם, בראש ובראשונה, חשוב לתת לו להרגיש שאכפת לכם ממנו, שאתם זמינים על מנת לעזור לו, אינכם מתנשאים עליו ולא מאשימים אותו במצב.
כך, במקום להטיח בו שהוא אלכוהוליסט וחייב לקבל עזרה, מוטב לומר 'אני אוהב/ת אותך, אתה יקר לי ואני מודאג/ת מכמויות האלכוהול שאתה שותה, שעלולות לפגוע לך בבריאות'.
שיחה כזו צריכה להתנהל במצב בו יקירכם פיקח, ובמקום ועיתוי שיאפשרו לכם את מלוא השקט והפרטיות.
גם אם התגובה לפנייתכם שלילית, חשוב שתישארו קשובים, חיוביים ותומכים, ותנסו להעלות הצעות קונקרטיות לקבלת סיוע מקצועי בתהליך הגמילה.
ממה מוטב להימנע במידה ואתם מנסים לסייע יקירכם להיגמל מאלכוהול?
למרות כוונותיכם הטובות, מוטב לכם להימנע מלומר ליקירכם מה עליו לעשות או מה לדעתכם הכי יתאים בשבילו כדי לצאת מהבעיה, שכן גישה כזו עלולה להיתפס כפטרונית ולגרום לריחוק ביניכם.
במקום זאת, אמצו גישה סבלנית, חומלת וחיובית, והיו פתוחים להקשיב למה שהאדם היקר לכם מבטא, לקבל אותו במקום בו הוא נמצא כאן ועכשיו, וממנו להתקדם אתו יחד.
על אף האמור, בשום פנים ואופן אין לספק לאדם, גם אם הוא יקר לכם מאוד, תמיכה כספית, אלא אם היא מועברת ישירות לטובת תשלום עבור טיפול גמילה – שכן הכסף עלול לשמש אותו לרכישת משקאות אלכוהוליים נוספים.
זאת ועוד: לעתים קרובות, על מנת שאדם יכיר בכך שהוא סובל מבעיית שתייה, הוא צריך לחוות את ההשלכות השליליות שלה.
לכן אם יקירכם נקלע למשבר בעבודה, בלימודים או בתחומים אחרים בחייו בגלל שהוא שותה יותר מידיי – מוטב שלא תתערבו, ותניחו למציאות לדבר בפני עצמה.
יקירכם סובל מבעיית אלכוהול? – חשוב שתשמרו גם על עצמכם!
חשוב לציין שהאחריות על הגמילה היא תמיד של הנגמל, ולכן שימו לב שלא לקחת על עצמכם אחריות יתר – אתם יכולים רק לעזור, אבל ההחלטה וכוח הרצון הם, בסופו של דבר, של הנגמל עצמו.
גם אם הוא מאשים אתכם בבעיית השתייה שלו – אל תקנו את זה, וגם אל תיפלו לאשליה שאם הוא באמת אוהב אתכם הוא יעמוד בהבטחה שנתן לכם להפסיק לשתות או להפחית את כמויות השתייה.
במרבית המקרים, על מנת לפתור בעיית אלכוהול יש צורך בקבלת עזרה מקצועית, ומי שפיתח תלות פשוט לא מצליח לשלוט בהרגלי השתייה, ככה שאין מה לקחת את זה באופן אישי.
זאת ועוד: אינכם צריכים לקבל התנהגויות פוגעניות כלפיכם או כלפי הילדים במשפחה רק בגלל שיקירכם היה שתוי ולכן לא שלט בעצמו – אל תהססו להגן על ילדיכם ועל עצמכם ולהתרחק ממנו במצבים כאלה.
זכרו שהניסיון להסוות או להסתיר את ההשלכות הקשות של התלות באלכוהול עלול דווקא למנוע מיקירכם להבין על בשרו מדוע עליו להיגמל, שמרו על עצמכם ואפשרו לו להגיע בכוחות עצמו להחלטה להפסיק לשתות.
בשורה התחתונה, בעיית אלכוהוליזם עלולה לקרות לכל אחד ואחת, ואם אתם מזהים את התופעות האלה בחייכם או אצל הקרובים לכם – חשוב שתדעו שאתם לא לבד ויש בהחלט מה לעשות!
מכון אברהמסון מציע טיפול טבעי עם למעלה מ-90% הצלחה ו-38 שנות ניסיון, שסייע לאלפי אנשים ברחבי העולם לטפל בדחף השתייה ולהשתחרר מהתלות באלכוהול.
כל האנשים שפונים למכון אברהמסון מטופלים בפרטיות מוחלטת, ורובם יוצאים כבר מהטיפול הראשון עם תחושת דחייה מאלכוהול או אדישות כלפי השתייה, מה שמאפשר להם להיגמל בבת אחת, בפגישה יחידה.