40 שנות מדליה

מניטול: הסוכר שמסתתר במזונות שלנו והשפעותיו הבריאותיות

ככל שהמודעות לרכיבים המצויים במזון שאנו צורכים הולכת וגוברת, כך אנו מוצאים את עצמנו מוצפים בשמות מרכיבים שלא היו מוכרים לנו לפני כן, דבר הדורש מאתנו להעמיק את הידע שלנו אם ברצוננו לקבל את ההחלטות הנכונות ביותר עבורנו. אחד מהמרכיבים עליהם אנו נשאלים לעתים קרובות, הוא המניטול.

מניטול, סוג של סוכר, הוא תרכובת מגוונת הידועה בשל תכונות ההמתקה שלה. אמנם המניטול נמצא באופן טבעי בפירות וירקות, אך הגרסה הסינתטית שלו היא זו שמשמשת ברוב המכריע של המקרים את תעשיית הרפואה והמזון. בניגוד לסוכרים אחרים, המניטול נספג בגוף באופן חלקי בלבד, מה שהופך אותו למיוחד ויוצא דופן ביישומיו.

מניטול כתרופה. מה זה?

המניטול הוא חומר אבקתי לבן ומתוק, סוג של סוכר אלכוהולי, שאינו סוכר ואיננו אלכוהול, בדומה לקסיליטול, אריתריטול, סורביטול ועוד. כמוהם, גם הוא משמש לעיתים בתור ממתיק מלאכותי, משום שאיננו נספג היטב במעי. לעיתים קרובות זוהי האבקה הלבנה שעוטפת מסטיקים.

המניטול משמש כתרופה לשעת חירום בין השאר במקרים של לחץ תוך-גולגולתי גבוה, כנגד לחץ תוך עיני גבוה בגלאוקומה, ובסיטואציות נוספות.

מחקרים שנערכו באוניברסיטת תל אביב ובמקומות נוספים בעולם מצביעים עליו כתרופה אפשרית להקלת הסימפטומים של מחלת פרקינסון ואולי אף לטיפול במחלה. יתרונו בהקשר זה הוא בכך שכתוסף מזון אין צורך לרוכשו באמצעות מרשם רופא ומחירו זול להפליא. כתרופה הוא כבר מאושר, כאמור, לשימוש. יחד עם זאת, יש להיזהר מתופעות לוואי שנקשרו בשימוש בו בצורת אינהלציה או בעירוי (לא ברור מה המצב במידה ונוטלים את המניטול דרך הפה).

מניטול נוצר מרדוקציה או חיזור של הסוכר מנוז, כלומר, אם מחמצנים מניטול נוצר מנוז.

 

מניטול ופרקינסון

במחלת פרקינסון, תאי המוח המייצרים דופאמין מתים לאחר שנוצרים בתוכם גושים של חלבון מסוים, הקרוי אלפא-סינוקלאין. צוות חוקרים מאוניברסיטת תל אביב, בראשות הפרופסור אהוד גזית, שהיה המדען הראשי במשרד המדע, גילה כי מניטול מסוגל לפרק במעבדה את גושי החלבון הללו.

 

נטרול דמנציה

היתרונות הפוטנציאליים של מניטול אינם נפסקים בפרקינסון. מחקר ראשוני רומז על תפקידו בניהול דמנציה. בעוד שהמנגנון המדויק נותר נושא למחקר מתמשך, ההערכה היא שמניטול עשוי להשפיע על האופן בו חלבונים מסוימים מצטברים במוח, וזו תופעה שכיחה במספר מחלות ניווניות, כולל דמנציה.

 

תופעות לוואי פוטנציאליות

בדומה לכל שאר החומרים, המניטול אינו נטול תופעות לוואי. תופעות הלוואי הנפוצות בשימוש בו הינן התייבשות, חוסר איזון אלקטרוליטי וסחרחורת. במידה ומשתמשים בו באופן מוגזם במוצרי מזון, הדבר עלול להוביל להפרעות עיכול כגון שלשולים או התכווצויות. כמו תמיד, חשוב להקפיד על מינונים מומלצים ולהתייעץ עם איש מקצוע בכל חשש והתלבטות.

 

להלן רשימת מוצרים שלעתים קרובות מכילים מניטול:

  • מסטיק: מניטול משמש לעתים קרובות במסטיק ללא סוכר בגלל אופיו הלא קריוגני (כלומר הוא לא גורם לחללים). אפקט הקירור שלו משפר גם את תחושת הרעננות.
  • סוכריות קשות ורכות: ניתן למצוא מניטול במגוון סוכריות, במיוחד בסוכריות ללא סוכר.
  • שוקולד: שוקולדים נטולי סוכר או שוקולדים מופחתים בקלוריות עשויים להכיל מניטול כתחליף לסוכר.
  •  מאפים: לעתים מאפים מופחתי סוכר או כאלה ללא סוכר עשויים להכיל מניטול, שמטרתו לייצר תחושת מתיקות מבלי להוסיף את הקלוריות וההשפעות המטבוליות של הסוכר.
  •  ריבות וג’לי: ניתן למצוא מניטול בגרסאות נטולות סוכר של מוצרים אלה.
  • סירופים רפואיים ותרופות: אמנם לא מדובר כאן על מוצר “מזון” מובהק, אך ראוי לציין כי ניתן למצוא מניטול בכמה סירופים רפואיים, במיוחד בגרסאות המיועדות לילדים, בהן יש צורך בממתיק שאינו מכיל סוכר.
  • תוספי תזונה: מניטול יכול לשמש כמרכיב במספר תוספי תזונה, בעיקר באלה המגיעים בצורת אבקה. מוסיפים אותו במטרה לספק מתיקות, ולעיתים הוא משמש גם כחומר מתפיח.

 

מניטול במהלך ההריון

האם מניטול בטוח במהלך ההריון? זו שאלה שעולה לעתים מאמהות ונשים הרות רבות. נכון לעכשיו, ישנם רק נתונים מוגבלים המעידים על השפעותיו במהלך ההריון. אמנם צריכה מזדמנת שלו במזונות אמורה לא להוות סיכונן משמעותי, אך תמיד יש לתת את הדעת במקרים של צריכת מניטול בכמויות משמעותיות ויש להתייעץ עם אנשי מקצוע.

מניטול כמשתן

אחד השימושים ארוכי השנים במניטול הוא תפקידו כמשתן, במיוחד במסגרות בית חולים. בהיותו משתן אוסמוטי, מניטול פועל על ידי הוצאת מים מהרקמות לזרם הדם, מה שמגדיל את ייצור השתן. פונקציה זו יכולה להועיל בניהול מצבים מסוימים, כמו הפחתת לחץ המוח או העיניים.

מניטול, אף שהוא סוכר, מתהדר בספקטרום של שימושים העולים על יכולות ההמתקה שלו. מהשפעות נוירו-הגנות פוטנציאליות ועד לשימוש מבוסס תרחישים רפואיים חריפים, זוהי תרכובת העשויה לקבל תשומת לב. כמו בכל חומר, חשוב להבין את תכונותיו, יתרונותיו וחסרונותיו הפוטנציאליים. במידה ושוקלים לצרוך מניטול למטרות רפואיות, יש להתייעץ תמיד עם אנשי מקצוע מומחים בנושא.

לסיכום: המניטול הוא מרכיב בטוח יחסית לצריכה, כל עוד צורכים ממנו בכמויות המצויות בתוך הטווח המומלץ.

כמו כן, חשוב להדגיש שעדיף לטפל מן השורש במיגור הדחף לאכילת מזון מתוק, על פני חיפוש תחליפים שיתנו מענה לדחף. בואו ללמוד עוד על גמילה מסוכר ופחמימות.

שיתוף מהיר
Powered By Elektro