אכילה רגשית היא תופעה נפוצה שבה אנשים פונים למזון כדי להתמודד עם רגשות קשים כמו לחץ, עצב או חרדה, במקום לספק רעב פיזי. התנהגות זו עלולה להוביל לעלייה במשקל ולבעיות בריאותיות. נתונים עדכניים חושפים כי אכילה רגשית היא תופעה נפוצה בישראל, עם שיעורים גבוהים במיוחד בקרב בני נוער, אך גם באוכלוסייה הכללית. הנתונים מראים כי אכילה רגשית נפוצה יותר בקרב ילדים ובני נוער בהשוואה לקבוצות גיל אחרות, מה שמדגיש את חשיבות המודעות והתמיכה בגילאים אלו. נמצא כי תמיכה חברתית גבוהה מצד המשפחה והסביבה מהווה גורם מגן משמעותי, המפחית את הסיכון לפיתוח דפוסי אכילה רגשית בקרב ילדים. מחקרים מראים שליווי הוליסטי רגשי ותזונתי יכול להעלות את סיכויי ההצלחה עד פי 2 לעומת תרופה בלבד. רוצים להתחיל מסלול שמטפל בדחף, משנה הרגלים ושומר על התוצאות לאורך זמן השאירו פרטים ונדבר. בעת לחץ משתחררים בגוף הורמונים כמו קורטיזול, המעוררים את הדחף לצרוך מזונות עתירי קלוריות וסוכר. כאשר חסרה פעילות משמעותית, אנשים עשויים לפנות למזון כדי למלא חלל רגשי. מזונות מסוימים, כמו שוקולד, עשויים לעורר תחושת נוחות בשל זיכרונות חיוביים הקשורים אליהם. מחקרים מהשנה האחרונה מצביעים על כך שווריאציות גנטיות מסוימות עשויות להשפיע על העדפת מזונות מתוקים ולהגביר את הנטייה לאכילה רגשית. סוכר נחשב לאחד המזונות הממכרים ביותר. כאשר אנו אוכלים מזון עתיר סוכר, המוח משחרר דופמין, המשפר את מצב הרוח באופן זמני. עם הזמן, המוח מתרגל ל”פרס” הזה ודורש יותר סוכר כדי לחוות את אותה תחושת סיפוק. תהליך זה מחזק את מעגל האכילה הרגשית. מחקר אחד שכלל יותר מ- 500 מבוגרים שהשתמשו בסולם הYFAS (סולם ההתמכרות למזון ייל) מצא כי שוקולד דורג בעקביות כאחד המזונות הבעייתיים ביותר בהקשר של התנהגויות אכילה ממכרות. באופן דומה,מחקר אחר שכלל 100 ילדים עם עודף משקל זיהה את השוקולד כמזון היחיד הממכר ביותר בעת השימוש בסולם זה. התמכרות לשוקולד – האם זה אמיתי? גם ילדים עשויים לסבול מאכילה רגשית. מחקר חדש מצביע על קשר בין הפרעת קשב וריכוז (ADHD) לבין התנהגות זו. ילדים עם ADHD מתקשים לווסת את רגשותיהם ופונים למזון כמקור לנחמה. זיהוי מוקדם של דפוסי האכילה הרגשית בקרב ילדים יכול לסייע במניעת בעיות בריאותיות בעתיד. אכילה רגשית מגבירה את הסיכון להפרעות אכילה כגון בולימיה ואנורקסיה נרבוזה. התנהגות זו מעלה את הסיכון להשמנה בטנית, המגבירה את הסיכון למחלות לב וכלי דם. אכילה רגשית, המאופיינת בצריכה גבוהה של סוכרים ושומנים, משחררת במוח אופיואידים הגורמים לתחושת רגיעה פיזית. תגובה זו מחזקת את המעגל ומקשה על הפסקת ההתנהגות. תיעוד תחושות ודפוסי אכילה יכול לעזור לזהות את המצבים שמעוררים אכילה רגשית. טיפול זה מתמקד בזיהוי ותיעול הדחפים לאכילה רגשית באמצעות טכניקות כמו נשימות עמוקות, מדיטציה והסחת דעת בריאה. התמקדות במזון בזמן האכילה יכולה לעזור לשבור את ההרגל של פנייה לאוכל כתגובה אוטומטית לרגשות. מחקרים מהשנה האחרונה מצביעים על כך שתזמון ארוחות יכול לעזור לייצב את רמות הסוכר בדם ולצמצם את הדחף לאכילה רגשית. פעילות גופנית משחררת אנדורפינים, המסייעים בהפחתת מתח ושיפור מצב הרוח. עבור אנשים רבים, התמודדות עם אכילה רגשית היא אתגר משמעותי. אחת השיטות הבולטות והיעילות לטיפול באכילה רגשית היא שיטת אברהמסון. שיטה זו מתמקדת בהפסקת ההתמכרות לסוכר ולפחמימות ממכרות, ומשלבת טיפול ייחודי בניהול דחפים. השיטה מציעה למטופלים כלים מעשיים לשיפור השליטה העצמית, הבנה מעמיקה של הטריגרים הרגשיים, והכוונה תזונתית מותאמת אישית. הטיפול מעניק חופש ושליטה על המזונות הנצרכים, ומשפר את מערכת היחסים של המטופלים עם האוכל, מה שמוביל לשיפור משמעותי באורח החיים ובבריאות הכללית. כאשר המזונות המפתים אינם זמינים, הסיכוי לבחור באכילה רגשית יורד. נסו פעילויות כמו קריאה, יוגה או שיחה עם חבר במקום לפנות לאוכל. אכילה מסודרת עשויה להפחית את הדחף לאכילה רגשית. התהליך הוא מסע של גילוי עצמי ושינוי הדרגתי. אכילה רגשית היא תופעה מורכבת אך ניתנת לניהול. הבנת הקשר בין רגשות לבחירות מזון, זיהוי הגורמים לאכילה רגשית ושימוש בטכניקות טיפוליות כמו טיפול בדחפים ותמיכה מקצועית יכולים לעזור לשבור את מעגל האכילה הרגשית ולהוביל לחיים מאוזנים ובריאים יותר. רוצים להבין טוב יותר את הקשר בין רגשות לתזונה? הנה מספר מאמרים נוספים שיעזרו לכם להתמודד עם התמכרות למתוקים ולשפר את הרגלי האכילה. מאחר שאכילה רגשית מובילה פעמים רבות להתמכרות לסוכר, מאמר זה מציע מדריך מעשי לתהליך הגמילה. הוא מסביר את המנגנון הפיזיולוגי והרגשי שמאחורי הצורך במתוק ומציע כלים לשינוי אורח החיים. המאמר מרחיב על ההתמודדות היומיומית עם הדחף למתוק, שהוא סימפטום מרכזי באכילה רגשית. תמצאו כאן רשימת מאכלים שמורידים את החשק לסוכר וטיפים לשיפור הבריאות והשליטה העצמית. שוקולד משמש לעיתים קרובות כ'נחמה' במצבי לחץ ועצב. מאמר זה מתמקד ספציפית בהתמכרות לשוקולד, מסביר כיצד לזהות אותה ומציע דרכים לשבירת המעגל, כולל המלצות לצריכה מודעת. דירוג של 4.7 כוכבים בגוגל (שביעות רצון של מעל 94%). 40 שנות ניסיון מוכח כאן אצלנו בישראל, בתחום הגמילה מעישון והגמילה מסוכר ופחמימות ממכרות. הארגון מונה 50 עובדים ומטפלים ברשת הגדולה בישראל בשמונה מרכזי טיפול בפריסה ארצית. ניתן גם ליצור קשר בטלפון: *9933 או בוואטסאפ: שלחו הודעה קראו עדויות נוספות מנגמלים שחייהם השתנו. לסיפורי הצלחה נוספים, בקרו בעמוד גמילה מסוכר ופחמימות. התוכן נכתב ונוצר על ידי אנשי מקצוע מומחים שעברו הכשרות רלוונטית. לאחר כתיבת התוכן, הוא עבר עריכה לצורך שיפור הבנה ובהירות. לצורך בדיקת איכות התוכן כל הטענות הרפואיות וטענות שיש להן השפעה מהותית על קבלת ההחלטות שלך נבדקו, ואומתו אל מול מקורות מידע סמכותיים. הערה חשובה: התוכן לא בא לתת ייעוץ רפואי או להחליף אותו. בכל מקרה בו יש שאלות או החלטות שרוצים לקבל ראוי להתייעץ עם גורם מוסמך.שכיחות האכילה הרגשית
אכילה מסיבות רגשיות
לפי קבוצות אוכלוסייה בישראל
פגיעות בגיל צעיר
שכיחות גבוהה יותר בקרב ילדים ונוער
תמיכה חברתית כמגן
הפחתת הסיכון בקרב ילדים
לתוצאות שמחזיקות לאורך זמן
הגורמים לאכילה רגשית
לחץ ומתח יומיומי
שעמום ובדידות
זיכרונות רגשיים
גורמים גנטיים
הקשר בין אכילה רגשית להתמכרות לסוכר
אכילה רגשית אצל ילדים
הסיכונים הבריאותיים והנפשיים הטמונים באכילה רגשית
סיכון להפרעות אכילה
השמנה בטנית
מעגל התמכרות
טיפול באכילה רגשית: אסטרטגיות וטכניקות
זיהוי טריגרים רגשיים
זיהוי טריגרים רגשיים
שימוש בטיפול בדחפים
אכילה מודעת
אכילה מוגבלת בזמן (Intermittent Fasting)
פעילות גופנית
חשיבות התמיכה המקצועית
טיפים להתמודדות עם אכילה רגשית
החזיקו מזונות בריאים בבית
מצאו אלטרנטיבות להרגעות
תכננו את הארוחות
היו סבלניים
סיכום
שווה העמקה

איך להיגמל מסוכר וממתוקים? המדריך המלא

התמודדות עם חשק למתוק: טיפים ופתרונות

התמכרות לשוקולד: גמילה ובחירה נכונה
מכון אברהמסון מובילים
שמעו וראו: סיפורי הצלחה
אודות הכתבה
בעת בדיקת הכתבה נבדקו מעל ל68 מקורות מידע.מקורות מידע לכתבה
ציטוט טקסט סטָטוּס מקורות ליווי הוליסטי רגשי ותזונתי יכול להעלות את סיכויי ההצלחה עד פי 2 לעומת תרופה בלבד חִיצוֹנִי מאומת The New England Journal of Medicine דירוג של 4.7 כוכבים בגוגל (שביעות רצון של מעל 94%) חִיצוֹנִי מאומת וואלה בריאות בעת לחץ משתחררים בגוף הורמונים כמו קורטיזול, המעוררים את הדחף לצרוך מזונות עתירי קלוריות וסוכר חִיצוֹנִי מאומת מכבי שירותי בריאות המוח משחרר דופמין, המשפר את מצב הרוח באופן זמני חִיצוֹנִי מאומת www.hmedical.co.il סוכר נחשב לאחד המזונות הממכרים ביותר חִיצוֹנִי מאומת ynet עד 80% מבני הנוער בישראל דיווחו על אכילה בתגובה למתח, עצב או בדידות חִיצוֹנִי מאומת National Institutes of Health (NIH) | (.gov) שוקולד דורג בעקביות כאחד המזונות הבעייתיים ביותר בהקשר של התנהגויות אכילה ממכרות חִיצוֹנִי מאומת כללית







