פסטות שאפשר לאכול בלי רגשות אשם
על פי הערכה, כשמונים אחוז מהישראלים נוהגים לאכול פסטה באופן קבוע, כאשר צריכת הפסטה השנתית הממוצעת עומדת על כחמישה קילוגרם בשנה. אמנם אנחנו נמצאים הרחק מאחור בהשוואה לאיטלקים שצורכים כמעט שלושים קילוגרם פסטה בשנה בממוצע, אך בשנים האחרונות אנו עדים לגידול של כחמישה אחוזים בכל שנה של צריכת הפסטה בישראל.
מרבית סוגי הפסטה הזמינים כיום במדפי הסופרמרקטים עשויות מקמח לבן, שנחשב פחות מזין ובריא מסוגי קמח אחרים. זאת, מפני שהוא עובר תהליכי עיבוד שבמסגרתם הולכים לאובדן כמה מהרכיבים התזונתיים המועילים שניתן למצוא בקמח מלא.
קמח מלא מכיל את כל גרעין החיטה, כולל הנבט, המכיל שפע של ויטמינים והקליפה, המכילה סיבים תזונתיים. לסיבים תזונתיים ישנה חשיבות רבה במניעת מחלות כמו סרטן המעי הגס, הם מסייעים בתהליך חילוף החומרים, מעניקים תחושת שובע בת קיימא ומסייעים באיזון רמת הסוכר בדם וסילוקם של שומנים ורעלים כגון כולסטרול מהגוף.
בעת תהליך טחינתו של הקמח הלבן, מוסרים מגרעין הדגן הנבט והקליפה, כך שנותר בקמח רק העמילן. כפועל יוצא, נחשב הקמח הלבן לפחמימה ריקה, בעלת ערך תזונתי נמוך. בנוסף לכך, הקמח הלבן מביא לעליה מהירה ברמות הסוכר בדם שאינה מחזיקה מעמד זמן רב. כתוצאה מכך, זמן קצר לאחר האכילה רמת הסוכר בגוף נופלת בחזרה, מה שגורם לתשוקה לפחמימות נוספות. לכן, ממחקרים שנערכו בשנים האחרונות עולה כי אנשים שצורכים קמח לבן בכמות גבוהה הינם בעלי סיכון יותר גבוה לפיתוח סכרת מסוג 2. לבסוף, העמילן עתיר קלוריות ומהווה סיבה מרכזית להשמנת יתר בישראל.
בעוד שפסטה מקמח לבן עשויה להיות חסרת ערך תזונתי ואף להזיק לבריאות, קיימות מספר חלופות בריאות יותר הזמינות כיום בשוק, שמאפשרות לנו ליהנות מהמאכל האהוב בלי רגשות אשם.
פסטה קונג'אק
פסטה קונג'אק, הידועה גם בשם אטריות שירטאקי, היא פסטה ללא פחמימה העשויה משורש צמח הקונג'אק שמקורי באסיה. סוג זה של פסטה זכה לפופולריות הן במטבח היפני והן במערב הודות למרקם הייחודי שלו. בנוסף, בשל העובדה שפסטה קונג'אק אינה מכילה חיטה, גלוטן או ביצים, היא מתאימה לאנשים בעלי תזונה מוגבלת. יתרון נוסף בכך שפסטה קונג'אק אינה מכילה חיטה טמון בערך הקלורי הנמוך שלה, שעומד על עשר קלוריות בלבד למנה. כמו כן, פסטה קונג'אק ידועה כמאכל מומלץ במיוחד לאנשים הסובלים מסוכרת, מכולסטרול גבוה או מאי סדירות בפעילות המעיים.
פסטה מחומוס
פסטה מקמח חומוס היא פסטה ללא קמח לבן, המספקת יותר סיבים, חלבון, ויטמינים ומינרלים. בנוסף, מרבית סוגי הפסטה העשויים מחומוס אינם מכילים גלוטן. מותגים מסוימים עושים שימוש רק בקמח חומוס, בעוד שאחרים מוסיפים לתערובת מרכיבים בריאים נוספים כמו קמח עדשים, טפיוקה או אפונה. הסיבים והחלבון הזמינים בפסטה מקמח חומוס מסייעים לשמירה על איזון רמת הסוכר בדם, לבריאות מערכת העיכול ולשמירה על המשקל.
פסטה משעועית שחורה
אטריות משעועית שחורה הן אלטרנטיבה בריאה ונטולת גלוטן לפסטה מקמח לבן. פסטה ללא קמח העשויה משעועית שחורה מסייעת למערכת העיכול ולהורדת רמות הכולסטרול, מפני שהיא מהווה מקור טבעי לסיבים תזונתיים. כמו כן, כמות החלבון והברזל הזמינים בפסטה משעועית שחורה גבוהה פי שמונה מאשר בפסטה מקמח לבן. ראוי לציין כי במנת פסטה משעועית שחורה יש כמאה קלוריות יותר מפסטה מקמח לבן, אך מדובר בקלוריות "טובות" המגיעות מחלבון, בהשוואה לקלוריות הריקות שמגיעות מקמח לבן.
אטריות אורז
אטריות אורז הן מרכיב פופולרי במיוחד במטבח האסייתי ולא בכדי. הן דלות בנתרן, נטולות גלוטן ומכילות סלניום, המהווה יסוד כימי המעורב במספר תהליכים חיוניים אשר מתרחשים בגוף האדם. אף על פי כן, בדומה לפסטה מקמח לבן, אטריות אורז נחשבות עתירות קלוריות ופחמימות ודלות בסיבים תזונתיים.
פסטה מקינואה
פסטה מהעשויה מקמח קינואה נחשבת פופולרית במיוחד בקרב אנשים הרגישים לגלוטן. היא עשירה ברכיבים תזונתיים, מהווה מקור מצוין לחלבון מן הצומח ומכילה את כל תשע חומצות האמינו החיוניות לגוף האדם. לאור ריבוי הסיבים התזונתיים, פסטה מקמח קינואה תורמת להגברת תחושת השובע ומועילה לתפקוד מערכת העיכול.
פסטה מקמח כוסמין
פסטה מקמח כוסמין מהווה אלטרנטיבה מעולה מפסטה העשויה מקמח לבן. זאת, מפני שהיא מכילה כמות גדולה יותר של חלבון וסיבים תזונתיים בהשוואה לפסטה סטנדרטית, ונחשבת קלה במיוחד לעיכול. בנוסף, פסטה מכוסמין מספקת טעם ומרקם ייחודיים שהופכים אותה לפופולרית גם בקרב ילדים.
פסטה מכוסמת
פסטה ללא קמח לבן מקמח כוסמת היא חלופה נטולת גלוטן ועשירה בסיבים תזונתיים לפסטה מקמח לבן. כוסמת נחשבת למקור נהדר למינרלים חיוניים כמו מגנזיום, כמו גם לנוגדי חמצון כגון רוטין. בנוסף, מציעה פסטה כוסמת טעם אגוזי מעט, המוסיף אלמנט ייחודי לארוחה.
פסטה מעדשים
פסטה ללא קמח העשויה מקמח עדשים אדומות, מהווה אף היא אלטרנטיבה נטולת גלוטן לפסטה מקמח לבן. היא מכילה אשלגן החיוני לתפקוד כל התאים בגוף כמו גם ברזל, חומצה פולית, זרחן, חלבונים וסיבים תזונתיים. כתוצאה מכך, מסייעת פסטה מעדשים להפחית את הסיכון לפתח מחלות לב, סוכרת ושבץ מוחי.
פסטה משיבולת שועל
פסטה מקמח שיבולת שועל הינה פסטה דלת פחמימות המציעה מספר יתרונות כאלטרנטיבה לפסטה סטנדרטית. ראשית, שיבולת שועל אינה מכילה גלוטן. שנית, היא מהווה מקור מרכזי לסיבים תזונתיים כמו בטא גלוקן, הידוע בסגולותיו הבריאותיות ללב. שלישית, שיבולת שועל עשירה בוויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון, התורמים לערך התזונתי הכולל שלה.
לסיכום, ניתן למצוא כיום במדפי הסופרים מגוון עצום של סוגי פסטה שונים העונים על העדפות תזונתיות שונות. בין אם אתם שומרים על דיאטה נטולת גלוטן, רוצים להימנע מהשפעותיו המזיקות של הקמח הלבן או מנסים לרדת במשקל, ישנן שלל אלטרנטיבות שיאפשרו לכם ליהנות מפסטה טעימה ללא רגשות אשם.