סוכרלוז בריא או קוריוז?

מאת: מכון אברהמסון
|
זמן קריאה: 2:53 דק'

בעולם הממתיקים המלאכותיים, סוכרלוז הוא אחד הנפוצים והפופולריים שבהם. את הסוכרלוז נוכל לפגוש על מדפי הסופר תחת המותגים "סוכרזית סוכרלוז", "מתוקלייט" או "סוכרה דיאט". סיפורו של הסוכרלוז מתחיל בשנת 1976, אז הוא פותח כממתיק מלאכותי משודרג בהשוואה לממתיקים הוותיקים יותר סכרין או אספרטם. האגדה מספרת כי הסוכרלוז התגלה כמעט במקרה – כאשר אחד החוקרים במעבדה ניסה לטעום את אחד מתוצרי הניסויים שלו.

סוכרלוז הינו מתוק פי שניים יותר מסכרין – ולא פחות מפי 3 מאספרטם. הממתיק שורד לתקופות ארוכות ולכן ניתן לאחסן אותו לפרקי זמן ממושכים.

ומה בנוגע להשמנה? בתקשורת ובפרסומות אנחנו שומעים כמעט תמיד שממתיקים מלאכותיים הם מוצר מומלץ להתמודדות עם השמנה ועודף משקל, אבל מחקרים מראים כי לממתיקים מלאכותיים אין השפעה ניכרת על משקל גופנו. כלומר, מעבר לצריכת סוכרלוז במקום סוכרים טבעיים – לא צפוי להוביל לירידה משמעותית במשקל.

למעשה, אחד המחקרים הראה שמעבר לצריכת סוכרלוז עלול להוביל דווקא לעלייה במדד ה-BMI. כלומר, צריכת הממתיק המלאכותי תגרום דווקא לעלייה במשקל. 

מחקר אחר הגיע למסקנה שממתיקים מלאכותיים יובילו בממוצע לירידה של 800 גרם במשקל.

בנוסף, הטענה המקובלת גורסת כי השפעה של סוכרלוז נמוכה או כלל לא קיימת על רמות הסוכר והאינסולין בדם. אומנם לא קיים קונצנזוס מחקרי בנושא זה, אך מספר מחקרים הראו כי סוכרלוז עלול להעלות את הרמות האלו. מחקר שנערך בקבוצה של 17 איש הסובלים מעודף משקל קיצוני הראה כי צריכת סוכרלוז העלתה את רמת הסוכר בדם ב-14 אחוזים ואת רמת האינסולין ב-20 אחוזים.

 

סוגייה נוספת במחלוקת היא שימוש בסוכרלוז לאפייה. לכאורה, מולקולת הסוכרלוז שורדת גם בטמפרטורות גבוהות במיוחד – ולכן אין שום קושי לעשות שימוש בממתיק המלאכותי לצרכי אפייה. אבל מחקרים שונים הראו כי בטמפרטורה של 175 מעלות צלזיוס – המולקולה מתחילה להתפרק. כתוצאה מתהליך כימי זה עלולות להשתחרר ממולקולות שומן חומרים מזיקים – שאף מעלים את הסיכון להופעת סרטן.

מחקר אחר שנערך על אוכלוסיית עכברים הראה כי לצריכת סוכרלוז השפעה שלילית על חיידקי הקיבה הנחוצים לתפקוד מערכת העיכול שלנו. בקרב עכברים, צריכה של סוכרלוז במשך 12 שבועות הובילה להפחתה של בין 47 ל-80 אחוזים בבקטריות המועילות במערכת העיכול שלנו.

לסיכום, המחקר הרפואי יודע לומר שסוכרלוז אינו מועיל בצורה מהותית לירידה במשקל – וביכולתו אף לגרום לעלייה במשקל. בנוסף, קשה לומר האם האם סוכרלוז בטוח לשימוש – אך שלל מחקרים מראים כי הוא טומן בחובו סיכונים בכל הקשור למערכת העיכול, לרמות הסוכר והאינסולין בדם וכן בעת שימוש בממתיק המלאכותי לצרכי אפייה. כמו במקרה של ממתיקים מלאכותיים אחרים, ההבטחה לירידה פלאית במשקל ללא נזקים כלשהם – מתבררת כהבטחה ריקה. כיום כבר ברור שהמפתח לירידה במשקל לא נמצא בהחלפת סוכרים בממתיקים מלאכותיים – אלא בשימוש בשיטות להפחתת הדחף לצריכת סוכרים, כמו שיטת אברהמסון לגמילה מסוכרים ופחמימות ממכרות.

 

מוכנים לשינוי ולחיים חדשים?
מלאו את הטופס ונציג שלנו יחזור אליכם עם פרטים

    9933*
    נתקשר ונסביר איך השיטה תעזור לך 2 שאלות ואנחנו איתך

      גמילה מעישוןגמילה מסוכר ופחמימותאחר