הפסקת עישון בהריון: כל הסיבות להפסיק!

מאת: מכון אברהמסון

** עודכן במרץ 2023 **

עישון סיגריות גורם לנזק למעשנות ולסביבתן. עישון סיגריות בזמן היריון מהווה סיכון בריאותי של ממש לא רק לאם ולסביבתה אלא גם לעובר ועלול לגרום לסיבוכים שונים במהלך ההיריון.

מדוע העישון מזיק?

סיגריות מכילות ניקוטין, פחמן חד חמצני וחומרים מזיקים רבים נוספים שמשפיעים על מערכות גוף האישה. העישון מעלה את הסיכון לחלות בסרטן הפה והריאות ואת הסיכון לחלות במחלות כרוניות נוספות. הוא מחליש את זרימת הדם בגוף ומחדיר לגוף המעשנות כשלושת אלפים כימיקלים שונים.

ניתן להרחיב ולפרט נזקים נוספים רבים הנגרמים למעשנות, אלא שהמאמר הזה אינו עוסק בנזקי העישון אלא מתמקד בעישון בתקופת היריון.

לאילו נזקים גורם העישון בזמן היריון?

השפעת העישון מתחילה עוד לפני תקופת ההיריון אך כאשר אישה מעשנת נמצאת בהיריון, סכנת השלכות העישון המזיקות על המשך התפתחות תהליך ההריון טרם חלפו. להיפך, המשך העישון מסכן את ההיריון באופנים רבים.

מחקרים הראו כי מעשנות נמצאות בסיכון מוגבר להפרעות שונות הקשורות לפוריות לפני ההריון ובמהלכו. בין ההפרעות שצוינו כשכיחות יותר אצל נשים מעשנות: הפלה טבעית, אמנוריאה (היעדר מחזור חודשי), קשיים בהקלטות, הגברת הסיכון להריון חוץ רחמי, לידה מוקדמת, סיכון מוגבר לאופן התפתחותו של הילוד, ירידה באספקת החמצן והדם שעלולה לגרום להתפתחות מומים כגון שפה שסועה, משקל נמוך, חוסר סימטריה באיברים שונים, ביניהם גם במוח ואף מקרי תמותה סביב הלידה.

האם ניתן להשתמש בתחליפי עישון בזמן ההיריון?

שאלה זו נשאלת רבות על ידי נשים שמתקשות להפסיק לעשן בזמן ההיריון. אנו נתייחס כאן לתחליפים שונים:

סיגריה אלקטרונית – רוב הסיגריות האלקטרוניות מכילות ניקוטין וחומרים נוספים, שעלולים לגרום לנזק בלתי הפיך למוחו המתפתח של העובר כמו גם להתפתחותם של איברים רבים אחרים. נוזלי סיגריה אלקטרונית מכילים כימיקלים, חומרי טעם וריח ותוספים אחרים שגם הם אינם בטוחים עבור העובר.

נשים שחושבות ששימוש בסיגריה אלקטרונית הינו בטוח בריאותית לשימוש בזמן היריון והן אינן מודעות לכמות החומרים המזיקים המצויים בה, עלולות לצרוך כמות גדולה של סיגריות אלקטרוניות מתוך חשיבה מוטעית זו. למרות ששימוש בסיגריות אלקטרוניות עלול לחשוף את העובר לכמות פחותה של רעלים בהשוואה לרעלים אליהם ייחשף בשימוש רגיל בסיגריות, עדיין יש לזכור כי חשיפה לניקוטין מכל סוג מזיקה לבריאותו ולהתפתחותו.

מריחואנה – מריחואנה מכילה כ- 500 כימיקלים, ביניהם טטרהידרוקנבינול (THC), היא זו שמשנה את התודעה ועלולה לגרום לנזקים נוספים. החומרים הללו עוברים דרך השליה ומגיעים לגופו של העובר. הם עלולים לפגוע בהתפתחות העובר ולהזיק לו. בין התופעות שעלולות להיגרם לעובר בעקבות צריכת מריחואנה בהיריון: הגבלת גדילה עוברית (כאשר תינוק אינו עולה במשקל המתאים לפני הלידה), סיכון גדול יותר ללידה "שקטה", לידה מוקדמת (לפני שבוע 37 להריון), משקל לידה נמוך, בעיות התפתחות מוחיות ארוכות טווח המשפיעות על זיכרון, למידה והתנהגות.

נרגילה – עשן נרגילה הוא רעיל. הוא מכיל כימיקלים שונים, ביניהם פחמן חד חמצני וזפת. כימיקלים אלה מזיקים לבריאותך ולבריאות הסובבים אותך. עישון נרגילה בזמן היריון עלול להזיק לעובר ועלול להוביל לתופעות כגון לידה מוקדמת ומשקל לידה נמוך שהופך את התינוק לפגיע יותר. בנוסף, תינוקות  ופעוטות הנחשפים לעישון נרגילה עלולים לחלות באסטמה, ברונכיטיס ודלקת ריאות.

כפי שניתן להבין, המסקנה היא בלתי נמנעת. הפסקת העישון בהיריון צריכה להיות מוחלטת וללא עזרים חלופיים כמו סיגריה אלקטרונית, מדבקות ניקוטין ותחליפים נוספים שצוינו כאן.

האם אפשר לנשום לרווחה לאחר הלידה?

לצערנו, התשובה היא "לא". חלק מהתופעות הנגרמות עקב עישון בהיריון מתגלות דווקא לאחר הלידה. מחקרים מצאו קשר עקבי בין עישון לפני או במהלך ההיריון לתכונות ASD אצל הילוד, כגון תסמינים של ליקויים חברתיים. כמו כן, אחוז גבוה יותר של תינוקות שנולדו בלידה לאחר תקופת היריון מלאה לאם שעישנה לפני או במהלך ההיריון, אובחנו ב- ASD בילדותם.

כמו כן, נרשמו מקרים רבים יותר של מוות בעריסה אצל נשים שעישנו לפני ובמהלך ההיריון.

ומה לגבי עישון לאחר הלידה?

התקופה שלאחר הלידה הינה תקופה רגישה לא פחות. הדבר נוגע לנשים מניקות אך גם לאמהות שאינן מניקות. בתקופה זו קיימת קרבה פיזית מתמשכת בין האם לתינוק וזו תקופה משמעותית מאד בה התינוק מתפתח  והשפעות מסוימות עלולות להשליך עליו ועל בריאותו למשך שארית חייו. הנה מספר עובדות בנושא:

סיגריות:

  • נשים מעשנות מייצרות פחות חלב להנקה מנשים שאינן מעשנות, משום שעישון סיגריות מדכא את הפרשת ההורמון שאחראי לייצור חלב בגוף.
  • תינוקות שנחשפו לעשן סיגריות נמצאו בסיכון גבוה יותר לדלקות אוזניים, לגזים, לאלרגיות ולמחלות במערכת הנשימה.
  • נמצא כי אחוז גבוה יותר של תינוקות לאמהות מעשנות לקו בתסמונת מוות בעריסה (SIDS).
  • הימצאות ניקוטין בחלב אם ועישון פסיבי עלולים לגרום לתינוק לזיהומים בחזה, הקאות, שלשולים ועצבנות.

סיגריות אלקטרוניות:

  • למרות ששימוש בסיגריות אלקטרוניות אינו מומלץ גם לאחר הלידה, עדיין מומלץ להניק גם אם הינך צורכת אותן. הממצאים מראים שההגנה שמוענקת לתינוק בחלב אם גוברת על הנזק שעלול להיגרם לו עקב כך.

נרגילה:

  • חשיפת התינוק לעישון פסיבי של נרגילה מזיקה לבריאותו. יש להקפיד להרחיק את התינוק מסביבת מעשנים ולשים לב לשטוף ידיים ולהחליף בגדים לאחר עישון לפני שניגשים לטפל בתינוק.

מריחואנה:

  • שימוש במריחואנה בתקופת הנקה עלול לגרום למעבר כימיקלים מזיקים לתינוק, במקביל לחשיפתו לעישון פסיבי. לכן מומלץ לאמהות מניקות לא להשתמש במריחואנה או במוצרים המכילים קנבידיול (CBD) בכל צורה בזמן ההנקה. שימו לב כי הנזק גדל עוד יותר במידה ומערבבים את המריחואנה עם טבק.

שילוב של עישון ושתיית אלכוהול:

  • נמצא קשר בין נטייה לעשן לבין נטייה לצריכת אלכוהול מוגברת ולעתים קרובות מעשנים צורכים אלכוהול במקביל וההפך. מיותר לציין ששילוב בין שני הגורמים מגדיל משמעותית את הנזק המיידי ואת הסיכון העתידי גם לאם וגם לתינוק.

דיכאון לאחר לידה

  • נמצא קשר בין נטייה לעישון, לצריכת סמים ולשתיית אלכוהול מוגברת לבין נטייה ללקות בדיכאון לאחר לידה. ממחקרים בנושא עלה כי בין 19.7% ל-46% מהנשים עם היסטוריה של שימוש בסמים מפתחות דיכאון לאחר לידה.
  • דיכאון לאחר לידה הוא שם גנרי למנעד של מצבים רגשיים אותם חווה היולדת בשלושת החודשים הראשונים שלאחר הלידה. בין הסימפטומים האופייניים ניתן לציין אפטיה, הפרעות שינה, מחשבות אובדניות, חרדות ופחד להיות לבד עם התינוק. בניגוד לדכדוך לאחר לידה, הפוקד 50%-80% מהיולדות, בין 10% ל- 15% מהיולדות חוות דיכאון לאחר לידה וכל אחת מהן חווה אותו באופן שונה ואישי. מהן הנורות האדומות? במידה והדכדוך נמשך מעל שבועיים, יש לשים לב לתופעות ולפנות לקבלת עזרה מקצועית.

אז מה עושים?

התשובה לשאלה פשוטה: מפסיקים לעשן, במיוחד בתקופת ההיריון.

נשמע מסובך וקשה? אין ספק שלהפסיק לעשן, במיוחד בתקופה מלאת חששות ושינויים הורמונאליים , זו משימה לא פשוטה. בוודאי אם עושים זאת ללא עזרה.

הבשורה הטובה היא שאנחנו כאן כדי לסייע. בעזרת הטיפול הייחודי לגמילה מעישון של מכון אברהמסון תוכלי להעניק לעצמך ולתינוקך את  המתנה הטובה והמשמעותית ביותר: חיים נקיים מעישון ומהשלכותיו ולא רק לתקופת ההיריון.

זקוקים לסיוע בתהליך שאתם מתמודדים איתו?
דברו איתנו. אנחנו כאן בשביל לסייע.

    9933*
    נתקשר ונסביר איך השיטה תעזור לך 2 שאלות ואנחנו איתך

      גמילה מעישוןגמילה מסוכר ופחמימותאחר